Combaterea agenților patogeni parodontali

Combaterea agenților patogeni parodontali

Un total de 12 de milioane de germani suferă de parodontită. În cazul în care inflamația rămâne netratată, acest lucru ar putea duce la pierderea dinților. Cu toate acestea, parodontoza este de asemenea suspectată de a declanșa multe alte boli, cum ar fi bolile cardiopulmonare. Cercetătorii studiază interacțiunile, și compușii în curs de dezvoltare pentru combaterea agenților cauzali.

În cazul în care gingiile sângerează atunci când vă spălați pe dinți sau mușcați dintr-un măr, această condiție ar putea indica parodontita – o boală inflamatorie a aparatului parodontal. Placa bacteriană atacă oasele; iar ca urmare, în timp, rădăcina dintelui ar putea slăbi. Lăsarea bolii netratată poate duce la pierderea dinților. Parodontita, de asemenea, cunoscută sub numele de boala parodontală sau „micșorarea gingiilor” este, de asemenea, o sursă de boală pentru întregul corp: În cazul în care într-o anumită măsură bacteriile extrem de agresive își fac loc în circulația sângelui, acestea ar putea provoca daune suplimentare. Studiile medicale evidențiază interacțiunea dintre factorii declanșatori ai bolii parodontale și diversele boli cum ar fi cele cardiopulmonare, artrita reumatoidă, și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Dovezile arată că pacientul afectat are un risc crescut de constricție cardiovasculară, precum și de Alzheimer.

„Căutăm ingredientele active care să se lupte cu bacteriile extrem de toxice cunoscute sub numele de Porphyromonas gingivalis. Acest agent patogen extrem de agresiv se află în buzunarele gingivale ale gingiilor. Acesta este responsabil pentru gingivită – boala care poate duce la dezvoltarea de parodontită”, explică dr Hans-Ulrich Demuth, șeful și inițiatorul grupului de proiect din Halle.
Porphyromonas gingivalis trăiește prin descompunerea colagenului în cavitatea bucală. Bacteriile distrug țesutul conjunctiv al gingiilor prin activarea unei enzime-proteină degradantă – în mod special, înainte de a fi lansat în cavitatea orală. Pentru a declanșa acest mecanism, Porphyromonas gingivalis folosește o enzimă specială: glutaminylcyclază bacteriană, care este implicată în maturarea proteinelor. Cercetătorii din Halle au caracterizat această enzimă cu ani de zile în urmă la mamifere, și au descoperit noi caracteristici. „Ea joacă un rol esențial în reacția imună la modelele patologice, și este implicată în bolile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, BPOC, și boala Alzheimer, de exemplu.

Grupul din Halle a înregistrat deja succese legate de studiul acestei bacterii. Dintr-un pachet de 20 de compuși, aceștia ar putea filtra câteva substanțe extrem de eficiente, care au inhibat creșterea germenilor Porphyromonas gingivalis în modelul de cultură celulară cu 95 la sută.

Sursa: Medical News Today

Lasă un Răspuns