Cercetătorii pregătesc un vaccin anticarie – Află cum funcționează!

Cercetătorii pregătesc un vaccin anticarie – Află cum funcționează!

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit o formulă, sub forma unui vaccin, despre care se crede că va preveni formarea cariilor dentare.  Mai mult decât atât, nu e nevoie de nicio injecție, vaccinul fiind sub forma unui spray care poate fi inhalat pe nas.

Indiferent cum le numim cariile fac viața mizerabilă pentru miliarde de oameni. Organizația Mondială a Sănătății susține că mai mult de 50 la sută din populația mondială de mai mult de 6 miliarde de persoane sunt afectate de pe urma apariției cariilor dentare.

AD-STOMATOLOGIE-VÂLCEARapoartele organizației indică faptul că o treime din copiii săraci din Statele Unite, cu vârsta cuprinsă între 2 și 9 ani, au nevoie de tratament pentru carii. Între 40 și 50 la sută din negrii săraci, de 12 ani și mai în vârstă, suferă de dinți cariați netratați.

„Un vaccin împotriva cariilor ar fi o măsură majoră de sănătate publică în atenuarea unor astfel de boli devastatoare”, spune Taubman. Streptococcus mutans produce o substanță numită glucan, care formează un schelet ce ajută bacteriile să se fixeze de dinți. Glucanul și bacteriile vii formează, astfel, un film dificil de îndepărtat, cunoscut sub numele de placă. Odată ce este fixat la nivelul plăcii, S. mutans produce acid lactic ca produs secundar al digestiei salivare a zahărului din regimul alimentar uman. Acest acid erodează învelișul de smalț dur, care protejează dinții de carii.

Vaccinul a fost produs de echipa de cercetători formată din Martin Taubman și Daniel Smith, ambii de la Universitatea Harvard. Potrivit celor doi cercetători, vaccinul a fost deja produs și încercat, atât pe șobolani cât și pe oameni, cu succes. Astfel s-a demonstrat siguranța utilizării lui, scrie Harvard Gazette.

Cum funcționează?

După ce vaccinul este pulverizat pe nas, acesta omoară bacteria responsabilă de cauzarea cariilor dentare și previne formarea lor. Cea mai eficientă metodă de funcționare este la copii, care încă nu au probleme cu dinții, iar cu ajutorul vaccinului, aceștia nu vor știi niciodată ce este chinul din scaunul dentistului. La adulți se poate aștepta, după cum a demostrat și testul, la o reducere semnificativă a numărului de carii dentare.

Sursa: Harvard Gazette

Lasă un Răspuns