Ce trebuie să știm despre îndepărtarea măselelor de minte? (I)

Ce trebuie să știm despre îndepărtarea măselelor de minte? (I)

Măselele de minte, sau al treilea molar mandibular sunt dinții aflați în partea din spate a maxilarului, care poate sau nu apărea uneori la vârste cuprinse între 16 și 25 de ani. Dinții sunt numiți astfel din cauză că aceștia apar într-un moment în care se presupune că o persoană a câștigat într-o oarecare măsură, suficientă înțelepciune. Deși inițial au servit unei funcții, în epoca modernă au un impact adesea asupra altor dinți și tind să creeze probleme, generând necesitatea de îndepărtare a acestora la mulți adulți tineri.

Momentul și locul apariției măselelor de minte pot avea un impact asupra celorlalți dinți, împingându-i. Acest aspect este cunoscut în mod obișnuit sub denumirea de presiune laterală, deoarece se pare că împing ceilalți dinți din lateral. Aceasta se întâmplă de multe ori, atunci când nu există spațiu suficient în maxilar pentru dinții suplimentari, astfel încât aceștia erup într-un unghi ciudat. În cazul în care o persoană nu optează pentru îndepărtarea dintelui, în ciuda impactării sau amenințării de impactare, consecințele pot fi destul de severe, ceilalți dinți putând suferi traumatisme în unghiuri incoerente, creând situații inestetice și potențial periculoase.

Există patru tipuri de impactare, care pot apărea în cazul măselelor de minte, iar două tipuri se remarcă adesea în marea majoritate a cazurilor. Aproape jumătate dintre pacienții cărora li se recomandă îndepărtarea dintelui sunt cazuri de impactare mesioangulare, în care dintele este înclinat spre partea din față a gurii. Mai mult de o treime din cazuri sunt situații de impactare verticală, în cazul în care dintele nu își croiește drum prin linia gingiei, creând o situație potențial periculoasă. Iar restul cazurilor sunt fie impactare distoangulară, unde dintele este înclinat spre partea din spate a gurii, sau impactare orizontală, atunci când dintele este înclinat spre rădăcinile celui de al doilea molar.

Sursa: WiseGeek

Lasă un Răspuns