Ce sunt coroanele dentare?

Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt dispozitive menite să înlocuiască lipsa unui dinte sau a mai multor dinți. Spre deosebire de dispozitivele mobile, ca protezele, care se pot îndepărta şi curăţa frecvent, coroanele sunt cimentate pe dinţii naturali sau artificiali existenţi şi pot fi extrase doar prin intervenția medicului dentist.

La ce folosesc coroanele dentare?

Coroana dentară este utilă pentru învelirea completă a unui dinte deteriorat. Pe lângă susţinerea oferită acestuia, coroana are şi rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui. Coroana dentară se poate ataşa la un implant dentar, dându-i forma unui dinte natural, permițând în același timp acestuia să îndeplinească un rol funcțional. Culoarea coroanelor, fie că sunt realizate din materiale compozite şi ceramică poate fi aleasă pentru a se potrivi culorii dinţilor naturali. Coroanele se pot confecţiona şi din alte materiale: răşini acrilice, aliaje metalice şi din aur. Aliajele metalice şi din aur sunt în general mai rezistente în cazul în care dintele suportă o fractură decât porţelanul şi sunt recomandate recomandă pentru dinţii posteriori. Datorită rezistenţei şi aspectului estetic, se folosesc frecvent coroanele din porţelan ce acoperă un suport metalic (metalo-ceramice).

Medicul dentist poate aplica o coroană în anumite cazuri:

– pentru acoperirea unei obturaţii, atunci când există pierderi mari de substanţă dentară;
– pentru a proteja dintele de fracturi;
– dacă se dorește reconstituirea unui dinte fracturat;
– pentru realizarea ancorării unei punţi;
– dacă se dorește acoperirea unui implant;
– pentru acoperirea unui dinte cu diferențe notabile de culoare sau anomalie de poziţie;
– pentru acoperirea unui dinte după tratamentul de canal radicular;

Ce operații presupune aplicarea coroanelor dentare?

Înainte de confecţionarea unei coroane sau punţi, dintele sau dinţii vizați se vor şlefui pentru ca lucrarea protetică să se potrivească. După această operație, medicul dentist va lua amprenta dinţilor. Dacă se utilizează porţelanul, dentistul va alege nuanţa potrivită a coroanei sau punţii în funcţie de culoarea dinţilor naturali.

Pe baza amprentei, coroana sau puntea se confecţionează la un laborator dentar, din materialul specificat de medicul dentist. Până ce va fi gata coroana sau puntea definitivă, dentistul vă va monta una temporară, pentru a acoperi dintele deja pregătit. După aceea, coroana/puntea temporară va fi înlocuită cu cea definitivă, care se cimentează pe dintele sau dinţii pregătiţi.

Cât timp rezistă coroanele dentare?

Teoretic, pot ţine o viaţă, însă uneori se desprind şi cad. Pentru ca punţile şi coroanele dentare să ţină cât mai mult, este important să întreţineţi o bună igienă orală.  Menţineţi sănătatea gingiilor şi a danturii prin periajul cu pastă de dinţi fluorurată de două ori pe zi şi folosirea zilnică a aţei dentare. Mergeţi la medicul dentist şi igienist pentru controale dentare de rutină şi periaj profesional.

Sursa: Colgate.com

Lasă un Răspuns