Ce sunt aftele bucale și cum pot fi tratate cu remedii naturale

Ce sunt aftele bucale și cum pot fi tratate cu remedii naturale

Cu toții am suferit cândva de pe urma aftelor bucale. Acestea se caracterizează prin prezența unor vezicule rotunde pe mucoasa iritată a cavității bucale. Atunci când se sparg, veziculele lasă în urmă o ulcerație de culoare alb-gălbuie, dureroasă și neplăcută. Durerea se intensifică atunci când mâncăm alimente acide, acre sau sărate.

Aftele bucale pot apărea pe limbă, pe buze, pe gingii sau în interiorul obrajilor. Aspectul lor este datorat faptului că ulcerațiile sunt acoperite de un amestec coagulat de fluide gălbui, bacterii și globule albe. Pot avea dimensiunea unui vârf de ac sau a unei monede. Aftele apar dintr-o dată și dispar de obicei între 4 și 20 de zile, în funcție de cum alegem să le tratăm și ce regim alimentar adoptăm.

De ce apar aftele bucale?

Aftele bucale apar frecvent după un tratament prelungit cu antibiotice sau, la anumite persoane sensibile, ca reacție de intoleranță la anumite alimente. Aftele sau ulcerațiile bucale semnalează de multe ori un sistem imunitar slăbit.

Alți factori care pot declanșa aftele bucale sunt: iritațiile de la lucrările dentare, deficiențele nutriționale, dezechilibre hormonale, infecții virale, traume (cum ar fi mușcarea internă a obrazului sau o periuță de dinți foarte aspră), stress și oboseală cronică. Deficiența de fier, vitamina B12 sau acid folic este asociată cu aftele bucale. Controlul alimentar este vital pentru vindecarea aftelor bucale.

Tratamente naturale

Este recomandat un regim alimentar bazat pe supe de casă, tocănițe slabe cu multe legume și ulei de măsline, cereale integrale cu lapte vegetal de migdale. Consumați salate cu ceapă. Ceapa conține sulf și are proprietăți de vindecare a aftelor.

Mușețelul este o plantă cu acțiune antiinflamatorie, eficientă în tratarea aftelor bucale. Dar pentru că mușețelul are o cantitate mare de compuși volatili, infuzia se va pregăti chiar înainte de a se bea, pentru a evita pierderea proprietăților sale medicinale.

Propolisul este o substanță utilizată de albine pentru a astupa și a repara celulele. Propolisul este apreciat pentru acțiunea sa antibiotică, reprezentând un „cocteil” de substanţe vindecătoare, adunat din mugurii şi de pe scoarţa plopilor, a mestecenilor, a castanilor, a sălciilor, a frasinilor, a aninilor şi ale unor specii de pomi fructiferi. Propolisul poate fi utilizat ca tratament naturist împotriva aftelor bucale, stomatitelor, bolii parodontale, durerilor în gat, gingiilor inflamate, halenei și a cariilor dentare.

Sursa: DoctorsHealthPress

Lasă un Răspuns