Ce este fluorizarea și când se realizează acest tratament

Ce este fluorizarea și când se realizează acest tratament

Fluorul este principalul element care împiedică apariția cariilor dentare. Însă, dacă acesta este administrat în exces, poate cauza daune danturii. De zeci de ani, fluorul a fost folosit în tratamentele pentru prevenirea cariilor dentare. Acesta poate fi administrat sub diverse forme, fie pe cale orală, prin suplimente, sau prin aplicare locală.

Tratamentele locale sunt efectuate, de regulă, de medicul stomatolog care aplică danturii geluri cu fluor sau lacuri cu fluor prin pensulări repetate.

Utilizarea anumitor produse, cum ar fi precum pasta de dinţi şi apa de gură pe bază de fluor pentru igiena zilnică a danturii intră , de asemenea în categoria terapiilor locale.

Produsele pe bază de fluor sunt interzise copiilor mai mici de 6 ani

La copii, de exemplu, administrarea suplimentelor cu fluor pe cale orală se realizează ținându-se cont de greutate,  vârstă şi doar la indicaţiile medicului dentist, pentru a evita supradozarea și afectarea totală a danturii în formare a copiilor.

Efecte adverse

Excesul de fluor prezintă, însă, şi efecte adverse, cum ar fi apariţia unor pete pe smalţul dinţilor, afecțiune cunoscută sub numele de fluoroză dentară. Totuşi, beneficiile terapiei cu fluor sunt considerate mai importante decât posibilele efecte adverse. Pe lângă folosirea pastelor de dinţi cu fluor, adulţilor le este recomandat să recurgă, o dată sau de două ori pe an, la tratamente dentare cu fluor. Femeilor însărcinate şi celor care alăptează le sunt, însă, contraindicate tratamentele stomatologice de fluorizare.

Pentru aplicările locale se confecţionează o gutieră specială pentru fiecare pacient, în care se aplică geluri fluorurate pe întreaga arcadă. Acestea sunt lăsate să acţioneze câteva minute. După îndepărtarea gutierelor, pacienţii nu au voie să mănânce sau să bea lichide timp de 30 de minute.

Lasă un Răspuns