Cariile dentare pot afecta dezvoltarea la copii

Cariile dentare pot afecta dezvoltarea la copii

Cariile dentare pot produce chiar mai mult rău decât s-a crezut inițial.

Un nou studiu sugerează că apariția cariilor dentare poate întârzia creșterea și dezvoltarea la copii. Studiul a apărut în versiunea online a Revistei de Pediatrie și a fost realizat la University College din Londra și Spitalul Forțelor Armate – Regele Fahad, din Arabia Saudită.

Echipa de cercetare a vrut să exploreze relația dintre sănătatea orală și perioada de creștere din copilărie după ce studiile anterioare nu au reușit să prezinte dovezi definitive într-un sens sau altul. În acest studiu, cercetătorii au analizat cariile dentare și corelația dintre înălțime și greutate la copiii din Arabia Saudită, având vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani.

Sănătatea orală a copiilor a fost clasificată pe scara DMFT, care este o scară ce determină gravitatea cariilor, numărul de dinți lipsă și cel al plombelor.

Echipa de cercetare a analizat mai târziu statisticile și a concluzionat că există, de fapt, o relație între înălțimea scăzută / greutate și un număr mai mare de carii. Copiii cu o degradare severă a sănătății dentare au înregistrat o șansă mai mare de a fi subponderali și mai scunzi în comparație cu colegii lor.

Chiar și atunci când unii factori secundari, cum ar fi datele demografice și valorile sociale, s-au luat în considerare, corelația dintre degradarea dinților și creșterea în înălțime au fost în continuare existenți. Pe baza acestui studiu, este corect să admitem că există o relație inversă între creșterea economică și apariția cariilor dentare la copii. Sunt necesare, însă, mai multe analize conduse de alte echipe de cercetători pentru a confirma rezultatele acestui studiu prin întreprinderea altor cercetări.

Sursa: Dentistry Today

Lasă un Răspuns