Cafeaua ar putea combate bolile gingivale

Cafeaua ar putea combate bolile gingivale

Cafeaua poate avea un beneficii neintenționate. Cercetătorii au stabilit recent că dacă veți consuma regulat cafea, aceasta ar putea reduce riscul de boli ale gingiilor. O echipă de cercetători de la Universitatea din Boston a lui Henry M. Goldman – Școala de Medicina Dentară a efectuat noul studiu. Acesta a indicat că în  cazul subiecților băutul cafelei în mod regulat nu a avut un impact negativ asupra sănătății parodontale.

Studiul a apărut în numărul din august al Jurnalului de Parodontologie.

De asemenea, studiul a arătat că în cazul consumului regulat de cafea există un impact minim asupra numărului de dinți afectați de pierderea de masă osoasă.

Pentru a compila datele, la studiu a participat un grup de mai mult de 1.100 de adulți cu vârsta cuprinsă între 26-84 de ani. Acest studiu a fost primul de acest fel care a explorat posibilul impact al numărului de cești de cafea băute asupra bolii parodontale.

Factori cum ar fi consumul de alcool, fumatul, indicele de masă corporală, starea generala de sănătate, sănătatea orală și apartenența rasială au fost de asemenea luate în considerare. 98% dintre participanți au fost albi.

„Acesta este primul studiu pe termen lung de acest gen care a investigat asocierea dintre consumul de cafea și boala parodontală la om”, a declarat Nathan Ng, autorul principal al studiului, în comunicatul de presă.

Pentru a evalua starea parodontală, cercetătorii au verificat adâncimea afecțiunii, sângerarea la sondare, și pierderea osului alveolar radiografic, care a fost măsurat pe radiografii periapicale intraorale, cu o metodă Schei modificată.

Rezultatele au arătat faptul că în cazul consumului regulat de cafea acesta a fost asociat cu o reducere mică dar semnificativă statistic a numărului de dinți în același timp cu pierderea de masă osoasă parodontală. Cercetătorii au luat in considerare factori de risc, cum ar fi consumul de alcool, studiile, riscul de diabet, indicele de masă corporală, fumatul, frecvența periajului și a folosirii aței dentare, precum și tratamentele parodontale recente sau curățările dentare.

„Am constatat în finalul studiului că dacă se consumă regulat cafea nu se resimt efecte negative asupra sănătății parodontale, și, în schimb, pot exista efecte de protecție împotriva acesteia”, a mai  declarat Ng.

Sursa: Dentistry Today

Lasă un Răspuns