Aveți părul fragil? Există o legătură între acesta și cariile dentare

Aveți părul fragil? Există o legătură între acesta și cariile dentare

Cariile dentare sunt una dintre cele mai comune boli cronice la nivel mondial. În timp ce igiena orală și alegeri alimentare promovează apariția cariilor dentare, genetica este, de asemenea, un factor în formarea acestora.

Un nou studiu apărut în Journal of Clinical Investigation arată că keratinele, proteine ​​asociate cu rezistența părului, sunt importante pentru integritatea smalțului dentar.

Smalțul dinților este cea mai dură substanță din corpul uman și are o combinație unică de duritate și rezistență care protejează dinții de cariile dentare, cele mai frecvente afecțiuni cronice înregistrate la nivel mondial.

În plus față de un conținut ridicat de minerale, smalțul dinților are în componență un material organic care este important pentru performanța mecanică și influențează inițierea și progresia cariilor; dar, cu toate acestea, compoziția proteinei de smalțul dinților nu a fost pe deplin caracterizată.

În cadrul studiului, cercetătorii au stabilit că keratinele epiteliale, care sunt esențiale pentru menținerea integrității tecii ce susține firul de păr, sunt exprimate în organul dentar și sunt componente organice esențiale ale smalțului matur.

Utilizarea datelor genetice și intraorale de la 386 de copii și 706 adulți, au constatat ca persoanele care au înregistrat tulburări asociate polimorfismelor în gena care codifică keratina 75 (KRT75), KRT75A161T și KRT75E337K, sunt mai predispuse la apariția cariilor dentare. Rezultatele cercetărilor identifică un locus genetic care influențează structura smalțului și stabilesc o conexiune între deficiențele înregistrate la nivelul podoabei capilare și susceptibilitatea la carii dentare.

Maria Morasso și colegii săi de la National Institutes of Health au descoperit că persoanele cu mutații la genele ce reglează producția de keratină sunt predispuse la carii.

Rezultatele acestui studiu relevă o legătură între tulburările apărute la nivelul podoabei capilare și formarea cariilor.

Sursa: Medical News Today

 

Lasă un Răspuns