Adio plombe! Noua tehnică stomatologică „fără freză și plombe” previne carierea dinților

Adio plombe! Noua tehnică stomatologică „fără freză și plombe” previne carierea dinților

Mulți dintre noi se tem să ajungă la dentist de teamă ca acesta să nu fie nevoit să folosească freza dentară pentru curățarea cariilor. Recent însă, o nouă tehnică de îngrijire dentară a fost concepută de cercetătorii de la Universitatea din Syndey, care ar putea opri, inversa, și chiar preveni apariția cariilor dentare, fără abordarea tradițională „freză și plombă.”

„Este inutil ca pacienții să fie nevoiți să pună plombe, deoarece acestea nu sunt obligatorii în multe cazuri de carii dentare”, a declarat Wendell Evans, autorul principal al studiului și profesor asociat la universitate, în comunicatul de presă.

În trecut se credea că în cazul cariilor dentare distrugerea smalțului dentar progresează rapid și cel mai bun mod de a controla procesul este identificarea precoce a cariilor și îndepărtarea suprafeței distruse a dintelui. După dezintegrarea acesteia, dintele afectat urma să fie restaurat cu un material special, un proces cunoscut sub numele de „frezare și plombare.” Cu toate acestea, a explicat Evans, este nevoie de patru până la opt ani înainte de apariția cariilor dentare pentru ca distrugerea smalțului să ajungă la stratul interior al unui dinte. În timp ce cariile dentare începe să devină vizibile pe stratul exterior al dintelui sau a smalțului, fereastra de timp este suficient de mare pentru a oferi un tratament preventiv alternativ pentru pacient.

Evans și colegii săi au elaborat un proces cunoscut sub numele de Sistemul de Management al Cariilor (CMS) – un set de protocoale care acoperă evaluarea riscului de degradare, interpretarea radiografiilor dentare cu raze X, precum și tratamentul specific al cariilor precoce (dezintegrare care nu este încă cavitate). Tratamentul implică patru aspecte: aplicarea de unui lac cu o concentrație ridicată de fluorură în locurile cu degradare timpurie; atenție ridicată la periaje; restricționarea gustărilor luate între mese și băuturilor cu adaos de zahăr; și monitorizarea riscurilor specifice. Tehnica CMS s-a fost dovedit a avea succes atunci când a fost testată mai întâi la pacienții cu risc ridicat de afectare a dinților de la Spitalul Westmead din Sydney.

Sursa: MedicalDaily

Lasă un Răspuns