De ce sunt dinții din spatele maxilarului numiți „măsele de minte”?

De ce sunt dinții din spatele maxilarului numiți „măsele de minte”?

Molarii de minte apar mai târziu și sunt cea de-a treia pereche de molari care se regăsesc pe maxilar și mandibulă. Aceștia sunt situați în partea din spate a maxilarului, și tind să apară la vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, însă, în cele mai multe cazuri, nu apar deloc.

Pentru multe persoane, aceștia afectează ceilalți dinți când erup, și necesită adesea o intervenție chirurgicală pentru a fi eliminați, ceea ce va permite maxilarului să rămână sănătos. Molarii de minte sunt numiți astfel datorită momentului când apar, fiind vorba în general de adolescența târzie sau de vârste peste 20 de ani, atunci când oamenii ar trebui să manifeste mai multă înțelepciune în viață.

Există două teorii principale pentru justificarea apariției acestor dinți, dat fiind că, în cele mai multe cazuri, în lumea modernă, provoacă probleme și trebuie să fie eliminați pentru a nu afecta linia maxilarului.

Una din teorii susține că, în cele mai vechi timpuri, pierderea dinților era mult mai frecventă, din cauza cariilor sau traumelor, și cei mai mulți oameni pierduseră deja câțiva molari până la vârsta de 20 de ani. Molarii de minte, ar ajuta, astfel, umplerea spațiului gol lăsat de dintele pierdut, pentru a reconstitui o mușcătură mai completă.

O altă teorie susține că în trecut maxilarul uman, era în mod semnificativ mai mare, astfel că dinții aveau suficient loc unde să crească. Deoarece dieta umană s-a schimbat, maxilarul s-a redus, iar dinții au continuat să se formeze.

Sursa: WiseGeek

Lasă un Răspuns